Zomerse temperaturen? Let op bij de applicatie!

Opslag, transport en verwerking in de zomerperiode

Bij zomerse temperaturen is het buitengewoon belangrijk goed te letten op de klimatologische omstandigheden waarbij een vloer wordt aangebracht. We zetten graag de aandachtspunten op een rij, want klachten voorkomen is beter dan genezen.
 

Opslag en transport

Bij opslag en transport in de zomer kunnen temperaturen in vrachtwagens hoog oplopen. De producten dienen voor aanvang van de werkzaamhedenminimaal 24 uur te acclimatiseren in de ruimte van verwerking. Uiteraard moet dit in de oorspronkelijke verpakking in een koele, droge en geventileerde ruimte.
 

Voorafgaand aan de verwerking

Voorafgaand aan de verwerking van Arturo producten is het meten van de omstandigheden erg belangrijk. Zijn de omstandigheden voorafgaand aan de verwerking niet goed of is te verwachten dat tijdens de verwerking de omstandigheden wijzigen, stel het werk dan uit.  

Controleer per product de exacte waarden voor de verwerking in de productbladen. De volgende waarden zijn erg belangrijk:

  • Omgevings- en vloertemperatuur
  • Relatieve luchtvochtigheid
  • Materiaaltemperatuur
  • Dauwpunt
     

Verwerking producten

Hogere temperaturen verkorten de potlife en de verwerkingstijd. Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid zal er eerder condensvorming ontstaan op de vloer, dit heeft een negatieve invloed op de tussenlaaghechting en de producteigenschappen.

Bij watergedragen toplakken is naast de hoge temperatuur ook de relatieve luchtvochtigheid bepalend voor een goed eindresultaat. Hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid verkorten de verwerkingstiid drastisch. Daarnaast kan een hele hoge of hele lage relatieve luchtvochtigheid verstoring van de uitharding veroorzaken.

Bij het verwerken van PU-gietvloeren is het dragen van zweetbandjes aan te bevelen. Transpiratievocht kan lelijke plekken veroorzaken in de gietvloer.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Bel dan met de technische advieslijn: T: +31 53 573 73 63

Installation systems for screeds, floors and wood flooring

Machinery and special tools for substrate preparation and installation of floor coverings

Complete product range for installation, renovation and maintenance of wood flooring

Resin and cementitious floor finishes combining performance and design

Installation systems for tiling and natural stone

High quality painting, plastering and drywalling tools